piątek, 23 grudnia 2011

Bûche de Noël

Tradycyjne ciasto francuskie na święta wg. przepisu Pascala Brodnickiego (przepisu nie zmieniałam, tylko zdjęcie jest moje)


Składniki na biszkopt:
60g mąki przesiewanej
100g cukru
60g skrobi kukurydzianej
20g kakao
4 jajka
1 żółtko
Masło do posmarowania blachy

Składniki na krem:
250g gorzkiej czekolady
160g kandyzowanych owoców (truskawki, melon)
80g miękkiego masła
150 ml śmietany 30%
5 łyżek miodu pitnego
Płaty czekolady do dekoracji

Przygotowanie:
Nagrzej piec do temperatury 210 stopni, wyciągnij blachę do pieczenia i wyłóż ją wysmarowanym masłem papierem pergaminowym.

Ubij 5 żółtek razem z cukrem i jedną łyżką wody przez około 5 minut. Dodaj przesianą mąkę, skrobie kukurydzianą i kakao. Wszystko razem wymieszaj a na końcu dodaj 5 białek ubitych na sztywno. Powstałą masę równomiernie wylej na blachę i włóż na 8 – 10 minut do pieca. W międzyczasie zwilż jedną czystą ściereczkę, którą rozłożysz na blacie. Po 10 minutach pieczenia naszego biszkopta przekładamy go z blachy na wcześniej przygotowaną ściereczkę i rolujemy go razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy nasz biszkopt otulony ściereczką i zabieramy się do przygotowania kremu.

Zaczynamy od namoczenia w miodzie pitnym 100g kandyzowanych owoców. Gotujemy śmietanę w której rozpuszczamy czekoladę i wszystko razem miksujemy. Następnie jak wszystko troszkę przestygnie łączymy z 80g miękkiego masła i nadal miksujemy. Jak krem zacznie gęstnieć dodajemy 2 łyżki miodu pitnego.

Odkręcamy nasz biszkopt i za pomocą widelca nakłuwamy go i nasączamy resztą miodu pitnego. Bierzemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy płat ciasta, a następnie posypujemy wszystko kandyzowanymi owocami, upojonymi miodem pitnym.

Za pomocą zaprzyjaźnionej wcześniej ściereczki rolujemy ponownie ciasto. Odkrajamy dwa końce ciasta i na całość nakładamy pozostały krem czekoladowy. Dla nadania lepszego charakteru rysujemy widelcem słoje na naszym łasuchowym pieńku, ponieważ Buche oznacza „szczapy drewna”. Przez 1-2 godziny chłodzimy ciasto w lodówce, a następnie dekorujemy pozostałymi kandyzowanymi owocami i płatami czekolady.

wtorek, 20 grudnia 2011

Cranberry and white chocolate cookies


Od czasu kiedy kupiłam książkę Nigelli Lawson "Feast. Food that celebrates life", zainspirował mnie motyw żurawiny w przepisach świątecznych. Od tej pory co roku na święta robię kilka potraw z żurawina (mimo iż jest to zwyczaj raczej brytyjski niż polski, a już na pewno nie francuski, gdzie słowo żurawina chyba nawet nie istnieje) m.in. właśnie ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą. Przepis troche zmodyfikowałam dostosowując do przeciętnych polskich warunków sklepowych ( np. orzechy pecan, które u nas sa dość drogie) jak również ze względów zdrowego rozsądku, ograniczając troche cukier i masło (co w przypadku przepisów Nigelli wg mnie często się sprawdza) .

Składniki (na ok 30-40szt):
-300g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
-150g płatków owsianych
-250g masła
-150g brązowego cukru
-50g białego cukru
- 2 jajka
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g suszonej żurawiny
- 100 g posiekanych migdałów
- 150-200g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady* (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik na 180 st. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól.Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię. Połącz obydwie masy i delikatnie zmieszaj z białą czekoladą, żurawinami i orzechami. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut. Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasteczka staną się jasnozłociste.Poczekaj, aż ciasteczka przestygną, przynajmniej przez 5 minut. Potem delikatnie zdejmuj je z blachy.

Pierniczki, świątecznie



Składniki:

500g mąki pszennej
3 jajka125g masła
100g cukru brązowego5 /6 łyżek miodu
3 łyżki kakao100 ml gęstej, kwaśnej śmietany1 łyżeczka sody oszyszczonej2 łyżeczki cynamonu,3 łyż. przyprawy do pierników
1 łyż imbiru w proszku
2 łyżki amaretto
2 łyżki kawy z ekspresu

Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, kakao i sodę. Rozpuszczamy miód w rondelku, na małym ogniu, dodajemy przyprawy ( cynamon, imbir, przyprawę korzenną), wsypujemy cukier, dodajemy amaretto i kawę. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Dodajemy śmietanę i jajka do suchych składników, miksujemy i mieszamy następnie z zawartością rondla. Wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Ciasto wałkujemy i za pomocą foremek formujemy pierniczki które układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 10 min, a po ostygnięciu dowolnie dekorujemy :)

Gnocci szpinakowo-pistacjowe

Zdjęcie może nie jest standardowe, jeśli chodzi o garnek stojący na podłodze, w tego względu iż we Francji gotowałam w nieco utrudnionych warunkach (zamiast płyty elektrycznej, butla gazowa).

Składniki:
- 1 opakowanie gnocci
- szpinak świeży lub mrożony ok 200g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- ser roquefort 100g
- 150g posiekanych pistacji
- szklanka białego wina wytrawnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- suszone pomidory pokrojone w paski (na zdjęciu niestety ich zabrakło)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie, dodajemy szpinak i tymianek. Gnocci zalewamy wrzątkiem na ok 2min, a następnie odcedzamy i wrzucamy na patelnie mieszając ze szpinakiem. Dorzucamy roquefort, suszone pomidory, pistacje mieszamy dodając śmietanę, a następnie wino. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy dotąd aż gnocci będą dość miekkie, powiedzmy al dente.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Domowa pizza z kozim serem

Składniki:
- ciasto na pizzę*
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 100g dojrzewającego koziego sera
- 2 łyżki czarnych oliwek
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- sos pomidorowy*

*ciato na pizzę: przesiewamy 500 g mąki do pieczenia pizzy, dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru, drożdże ok 10g, 3 łyżki oliwy, 250 ml wody, następnie wyrabiamy aż uformujemy kulkę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie

* przepis na sos: wymieszać ok 100 ml przecieru pomidorowego z 2 łyżkami oliwy, dodać świeżą bazylię i oregano, dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, sól i pieprz

Przygotowanie:
Usmażyć cebulę na oliwie aż się zeszkli. Uformować ciasto na pizzę i posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, rozłożyć cebulę, kozi ser, oliwki, posypać tymiankiem. Wstawiamy pizzę do pieca na 20 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu można skropić pizzę oliwą.

Fish&Chips


Składniki (na 2 os):
- 2 filety z dorsza
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szlanki mleka
- sól
- pieprz
- cytryna

Przygotowanie:
Pokroić filety z dorsza w paski szerokości ok 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na naleśnikowe: ubić jajko z mlekiem, dodać mąkę i wymieszać. Obtoczyć rybę w cieście i smażyć na rozgrzanym głebokim oleju. Usmażoną rybę należy poukładać na ręcznikach papierowych aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z frytkami i ćwiartkami cytryny.

Tarta figowa z serem brie


Składniki:
- kruche ciasto na tartę
- 1 i 1/4 szklanki połówek orzechów włoskich
- 7 łyżek miodu
- 1/2 szklanki serka ricotta
- 170 g sera brie
- 12 świeżych fig

Sos gruszkowy:
- 2 dojrzałe gruszki
- 3 łyżki puree z jabłek
- 4 łyżki miodu
- 1 laseczka wanilii
- 1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:
Uprażyć orzechy na patelni, dodać miód i odstawić do wystudzenia. Rozsmarować ricottę na spodzie upieczonego i wystudzonego spodu na tartę. Następnie, poukładać koncentrycznie pokrojone w ćwiartki figi oraz orzechy. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 st. na 15 min, aż ser się roztopi.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać puree z jabłek oraz wanilię. Zalać winem, dodać miód i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Zmiksować na puree. Schłodzić przed podaniem.

Podawać w temperaturze pokojowej. Każdą porcję podać odrobiną sosu.

Bon appetit!