Składniki na biszkopt:
60g mąki przesiewanej
100g cukru
60g skrobi kukurydzianej
20g kakao
4 jajka
1 żółtko
Masło do posmarowania blachy
Składniki na krem:
250g gorzkiej czekolady
160g kandyzowanych owoców (truskawki, melon)
80g miękkiego masła
150 ml śmietany 30%
5 łyżek miodu pitnego
Płaty czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzej piec do temperatury 210 stopni, wyciągnij blachę do pieczenia i wyłóż ją wysmarowanym masłem papierem pergaminowym.
Ubij 5 żółtek razem z cukrem i jedną łyżką wody przez około 5 minut. Dodaj przesianą mąkę, skrobie kukurydzianą i kakao. Wszystko razem wymieszaj a na końcu dodaj 5 białek ubitych na sztywno. Powstałą masę równomiernie wylej na blachę i włóż na 8 – 10 minut do pieca. W międzyczasie zwilż jedną czystą ściereczkę, którą rozłożysz na blacie. Po 10 minutach pieczenia naszego biszkopta przekładamy go z blachy na wcześniej przygotowaną ściereczkę i rolujemy go razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy nasz biszkopt otulony ściereczką i zabieramy się do przygotowania kremu.
Zaczynamy od namoczenia w miodzie pitnym 100g kandyzowanych owoców. Gotujemy śmietanę w której rozpuszczamy czekoladę i wszystko razem miksujemy. Następnie jak wszystko troszkę przestygnie łączymy z 80g miękkiego masła i nadal miksujemy. Jak krem zacznie gęstnieć dodajemy 2 łyżki miodu pitnego.
Odkręcamy nasz biszkopt i za pomocą widelca nakłuwamy go i nasączamy resztą miodu pitnego. Bierzemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy płat ciasta, a następnie posypujemy wszystko kandyzowanymi owocami, upojonymi miodem pitnym.
Za pomocą zaprzyjaźnionej wcześniej ściereczki rolujemy ponownie ciasto. Odkrajamy dwa końce ciasta i na całość nakładamy pozostały krem czekoladowy. Dla nadania lepszego charakteru rysujemy widelcem słoje na naszym łasuchowym pieńku, ponieważ Buche oznacza „szczapy drewna”. Przez 1-2 godziny chłodzimy ciasto w lodówce, a następnie dekorujemy pozostałymi kandyzowanymi owocami i płatami czekolady.
60g mąki przesiewanej
100g cukru
60g skrobi kukurydzianej
20g kakao
4 jajka
1 żółtko
Masło do posmarowania blachy
Składniki na krem:
250g gorzkiej czekolady
160g kandyzowanych owoców (truskawki, melon)
80g miękkiego masła
150 ml śmietany 30%
5 łyżek miodu pitnego
Płaty czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzej piec do temperatury 210 stopni, wyciągnij blachę do pieczenia i wyłóż ją wysmarowanym masłem papierem pergaminowym.
Ubij 5 żółtek razem z cukrem i jedną łyżką wody przez około 5 minut. Dodaj przesianą mąkę, skrobie kukurydzianą i kakao. Wszystko razem wymieszaj a na końcu dodaj 5 białek ubitych na sztywno. Powstałą masę równomiernie wylej na blachę i włóż na 8 – 10 minut do pieca. W międzyczasie zwilż jedną czystą ściereczkę, którą rozłożysz na blacie. Po 10 minutach pieczenia naszego biszkopta przekładamy go z blachy na wcześniej przygotowaną ściereczkę i rolujemy go razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy nasz biszkopt otulony ściereczką i zabieramy się do przygotowania kremu.
Zaczynamy od namoczenia w miodzie pitnym 100g kandyzowanych owoców. Gotujemy śmietanę w której rozpuszczamy czekoladę i wszystko razem miksujemy. Następnie jak wszystko troszkę przestygnie łączymy z 80g miękkiego masła i nadal miksujemy. Jak krem zacznie gęstnieć dodajemy 2 łyżki miodu pitnego.
Odkręcamy nasz biszkopt i za pomocą widelca nakłuwamy go i nasączamy resztą miodu pitnego. Bierzemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy płat ciasta, a następnie posypujemy wszystko kandyzowanymi owocami, upojonymi miodem pitnym.
Za pomocą zaprzyjaźnionej wcześniej ściereczki rolujemy ponownie ciasto. Odkrajamy dwa końce ciasta i na całość nakładamy pozostały krem czekoladowy. Dla nadania lepszego charakteru rysujemy widelcem słoje na naszym łasuchowym pieńku, ponieważ Buche oznacza „szczapy drewna”. Przez 1-2 godziny chłodzimy ciasto w lodówce, a następnie dekorujemy pozostałymi kandyzowanymi owocami i płatami czekolady.