poniedziałek, 22 października 2012

Curry rybne z mango


Pomysł żeby zrobić curry rybne z mango powstał na skutek programu masterchef który śledzę w każdą niedzielę i konkursu pt. "Mango na stole". Zależało mi na kursie Kurta Shellera, który ponoć można tam wygrać, jednak pewnie jak w większości takich konkursów nikt nie wygrywa i to jedna wielka ściema. Pomijając fakt konkursu, cieszę się że odkryłam nowe danie i połączenie mango w potrawach tajskich bo wcześniej nie miałam nigdy styczności z taką kuchnią. No i curry wyszło super pyszne.

Składniki
-700g świeżego dorsza lub łupacza
-200g krewetek
-1 dojrzałe mango
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-świeży korzeń imbiru ok 2 cm
-1 mała papryczka chili
- starta skórka i sok z limonki
-1 łodyga trawy cytrynowej
-1 łyżeczka kurkumy w proszku
-1 duża puszka mleczka kokosowego (400ml)
-sól i pieprz
-świeża kolendra

Przygotowanie
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i gotujemy przez ok 15 min, aż zawarta w nim woda trochę odparuje. Poćwiartowaną cebulę, czosnek, chili (bez pestek), obrany i pokrojony imbir, trawę cytrynową  oraz skórkę i sok z limonki  miksujemy do momentu aż powstanie jednolita pasta. Obieramy mango ze skóry, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.
Do gotującego się mleczka wrzucamy pastę curry oraz umytą i pokrojoną w kostkę rybę. Gotujemy na dużym ogniu przez ok 2 min, dorzucamy mango i gotujemy kolejne 2-3 min. Na koniec dodajemy krewetki i gotujemy na średnim ogniu przez 3-4 min.
Potrawę polewamy ugotowanym wcześniej ryżem i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.



czwartek, 11 października 2012

Zupa dyniowa z kasztanami


Najlepsza zupa na jesień. Jeśli chodzi o kasztany to niełatwo je u nas dostać ale proponuję szukać przede wszystkim w Auchan lub Simply (mniejsza wersja Auchan). Jeśli nie znajdziecie kasztanów, można je zastąpić np migdałami.

Składniki:
-700g dyni
-1 średnia posiekana cebula
-1 posiekany ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-75g kasztanów, upieczonych i obranych z łupin
-200 ml gęstej śmietany do zup
-750 ml bulionu warzywnego
-110 ml białego wina
-50g masła
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Obrać dynię ze skóry i pokroić w 5 centymetrową kostkę. Blachę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na nią dynię, posiekaną cebulę oraz czosnek. Wszystko polać oliwą z oliwek, dobrze wymieszać i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut aż dynia zmięknie i lekko się przypiecze.
W międzyczasie gotujemy bulion w dużym rondlu i zmniejszamy na średni ogień. Wyjmujemy dynię z piekarnika i wrzucamy do bulionu. Miksujemy blenderem zupę na gładki krem. Dodajemy odrobinę masła, wlewamy wino, mieszamy. Wlewamy kilka łyżek zupy do kubka i łączymy ze śmietaną dokładnie mieszając a następnie z powrotem wlewamy do garnka z zupą i mieszamy całość. Drobno siekamy kasztany i wrzucamy do zupy, pozostawiając odrobinę do posypania. Podajemy z łyżką śmietany, posiekanymi kasztanami i pietruszką na wierzchu.


poniedziałek, 8 października 2012

Tarta jabłkowa


Jako że sezon mamy już jesienny i jabłek dostatek, postanowiłam zrobić właśnie tartę jabłkową.

Składniki:
-kruche ciasto na tartę słodkie*
-8 jabłek, najlepiej kwaśnych
-100g cukru brązowego
-łyżeczka cynamonu
-2 łyżki wody
-2 łyżki stołowe konfitury morelowej

Przygotowanie:
Odłożyć 4 jabłka, pozostałe obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Do rondla o grubym dnie wrzucić jabłka,dodać cukier i wodę i cynamon, wymieszać. Dusić cały czas mieszając do chwili aż powstanie gęste puree, a sok odparuje. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie podpiec spód ciasta. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy 23 cm. Formę włożyć do piekarnika i piec przez 10-15 min aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Wyjąć z piekarnika i odstawić, nie wyłączając piekarnika.
Obrać pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozsmarować jabłkowe puree na cieście. Ułożyć koncentrycznie plasterki tak, aby na siebie zachodziły i wypełniły całą formę, poczynając od krawędzi a kończąc w środku.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 35-40 min, aż ciasto będzie złotobrązowe. W tym czasie do rondelka włożyć konfiturę morelową i postawić na średnim ogniu. Podgrzewać aż się rozpłynie i powstanie gęsty syrop. Natychmiast  po wyjęciu ciasta z piekarnika należy wierzch posmarować syropem, odstawić do ostygnięcia i przełożyć na półmisek.