poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Taboulé



Składniki:
- 1 szklanka kuskusu
- 2/3 szklanki wody
- 3 pomidory
- oliwki drobno posiekane
- 1 cebula
- 1 ogórek
- świeża pietruszka
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
-kurkuma
-curry
-kumin
- sól
- pieprz


Przygotowanie:
Wsypać kuskus do miski i zalać wrzącą wodą. Pomieszać i poczekać aż kuskus wchłonie całą wodę. Pokroić warzywa w drobną kostkę, posiekać pietruszkę i miętę i pomieszać z kuskusem. Dodać sok z cytryny oraz oliwę. Przyprawić solą i pieprzem, kurkumą, curry i kuminem, wymieszać.
Na koniec wstawiamy do lodówki na 2/3 godziny dekorujemy pestkami granatu et voilà!





sobota, 13 kwietnia 2013

Bliny z łososiem i kawiorem


Bliny z łososiem, co prawda były na sylwestra więc już jakiś czas temu :p Tak wyszło, że dopiero teraz znalazłam czas aby dodać przepis. Co ciekawe były z kawiorem prosto z Moskwy, który przywiozła mi kochana Misia!

Składniki (8 porcji) :
- 115g mąki gryczanej
- 115g mąki pszennej
- 15g drożdży
-1 łyżeczka soli
- 400ml letniego mleka
- 2 jajka
- łyżka masła klarowanego
- kwaśna śmietana, łosoś wędzony i kawior, jako dodatki

Przygotowanie:
Oba gatunki maki przesiać do miski. Dodać drożdże, mleko, jajko oraz żółtko, sól oraz sklarowane masło i wyrobić na jednolitą masę. Następnie przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
W misce ubić pianę z białka, po czym dodać ją do ciasta. Posmarować patelnię teflonową lub żeliwną do naleśników olejem za pomocą ręcznika papierowego i postawić na średnim ogniu. Gdy patelnie się rozgrzeje nakładać porcje na bliny za pomocą łyżki. Po jakimś czasie, gdy na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracamy bliny na drugą stronę i smażymy aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Bliny podajemy na ciepło, ze śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem, skrapiamy cytryną.


niedziela, 7 kwietnia 2013

Fondue


Urodziny Asi świętowaliśmy wczoraj z fondue.

Składniki:

- 400 g sera Comté
- 400 g sera Beaufort
- 200 g Emmentalera

-100g Cheddara
- szklanka białego wina wytrawnego
- 3-4 łyzki kirschu (wódki z wiśni)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej

- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- pieprz


Przygotowanie:

Sery kroimy w kostkę. Rozgniecionym ząbkiem czosnku smarujemy dno naczynia do fondue. Wrzucamy ser, podgrzewamy, wlewamy wino i mieszamy. Dodajemy kirsch i mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku i podajemy z czerstwymi kawałkami chleba pokrojonymi w kostkę, korniszonami, marchewką czy innymi dodatkami wg uznania.




Beef Wellington


Podaje link do przepisu na beef Welligton wg Gordona Ramsaya. Ja natomiast zrobiłam taką wersję jak u mnie w pracy tyle że dodatkowo posmarowałam polędwicę musztardą Dijon. Wyszło niesamowicie pyszne!