poniedziałek, 9 września 2013

Tarta z owocami leśnymi


Jako że niedługo będę miała okazję pracować z cukiernikiem, czego nie mogę się już doczekać, dodaję słodką tartę zainspirowaną Gordonem Ramsayem tak dla odmiany.

Składniki
ciasto kruche słodkie
-200g mąki
-100g masła 
-100g orzechów włoskich posiekanych
-100g cukru
-1 jajko
- 1-2 łyżki zimnego mleka lub śmietany do rozrobienia

-450-500g owoców leśnych (maliny, porzeczki, jagody, poziomki)
-250 ml mleka
-laska wanilii
-50g cukru
-20g mąki kukurydzianej
-3 duże żółtka
-200ml śmietanki 30%
-1-2 łyżki crème de pêche*

*francuski likier brzoskwiniowy,podobnie jak crème de cassis, podawany z szampanem (kir royal) jako aperitif

Przygotowanie
Wyrabiamy ciasto kruche,zagniatamy, wstawiamy na pol godziny do lodówki. Ciasto wałkujemy i wykładamy formę posmarowaną masłem i opruszoną mąką lub bułką tarta,dziurkujemy widelcem ciasto i podpiekamy spód w piekarniku rozgrzanym do 200st przez ok 10-12 min. 
Aby przygotować krem waniliowy, wlewamy mleko do rondelka, wrzucamy wydrążone ziarna wanilii oraz całą laskę z łyżką cukru. Zwiększamy ogień i czekamy aż mleko się zagotuje. 
W międzyczasie, za pomocą miksera łączymy pozostały cukier oraz mąkę kukurydzianą z żółtkami, do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Mleko zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilkę aby przestygło i stopniowo łączymy z masą jajeczną, uważając aby jajka się nie ścięły.Dodajemy crème de pêche do smaku, mieszamy i wylewamy krem na wierzch ciasta kruchego. Tartę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy owocami i cukrem pudrem według uznania.