Stary przepis tylko zmodyfikowany i zdjęcia nowe. Poprzednio robiłam trufle z szampanem , ostatnio zaszalałam dodając skórkę z pomarańczy i Cointreau. Smacznego!
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady min.70% kakao (im więcej, tym lepiej)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki Cointreau lub Grand Marnier
- skórka starta z jednej pomarańczy
Przygotownie:
Rozpuszczamy całą czekolade w rondelku na małym ogniu. Gdy trochę ostygnie dodajemy miód, skórkę pomarańczową, śmietankę, wlewamy stopniowo Cointreau, cały czas mieszając. Odstawiamy garnek do wystygnięcia. Następnie, wstawiamy naczynie do lodówki na ok 1 godz. Gdy masa czekoladowa będzie twarda lecz nadal elastyczna, ręcznie formujemy kuleczki. Podajemy z kieliszkiem szampana i mamy deser na bogato!