sobota, 4 lutego 2012

Kaczka w sosie wiśniowym z porto


Składniki:
-kaczka cała ok 2kg
- 2 szalotki
- 400 ml porto
- 500g wiśni
- 3 łyżki konfitury wiśniowej
- tymianek, majeranek

Przygotowanie:
Kaczkę dokładnie myjemy i sprawiamy. Nacieramy ją ziołami, solą i pieprzem z odrobiną oliwy. Wkładamy kaczkę do dużej brytwanki, podlewamy 100 ml porto. Stawiamy na średnim ogniu na ok 2 godz, od czasu do czasu polewając porto, aby pozoztała soczysta. W międzyczasie podsmarzamy drobno posiekaną szalotkę na odrobinie masła. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy wiśnie, wlewamy 200ml porto, dodajemy konfiturę i mieszamy. Pozostawiamy na małym ogniu tak aby sos odparował wodę i trochę się zagęścił. Gdy kaczka będzie miękka w środku, odkrywamy pokrywkę od brytwanki i wstawiamy ją do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu kroimy kaczkę na części. Każdą porcję podajemy z sosem wiśniowym i dodadkami wedle upodobań.


1 komentarz: