piątek, 24 lutego 2012

Sałatka z grillowanymi kalmarami

Składniki:

-sałata mieszana
-2 tuby kalmarów mrożone
-100g suszonych pomidorów
-1 cebula czerwona
-wiórki parmezanu ok 50g
- łyżka kaparów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
-1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Rozmrażamy kalmary, przekrajamy je na pół wzdłuż. Następnie nacinamy wewnętrzną ich stronę w kratkę, a potem w poprzek na 5 cm paski. Kalmary marynujemy w rozgniecionym czosnku, soku z cytryny i 2 łyżkach oliwy. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i wsypujemy do miski. Cebule siekamy w piórka, pomidory kroimy w paski, siekamy kapary i wrzucamy do sałaty.
Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niej kalmary, do momentu aż utworzą się z nich poskręcane rurki. Kalmary wykładamy na sałatę, posypujemy parmezanem. W misce robimy sos mieszając: musztardę z oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę nakładamy na talerz i polewamy sosem.

4 komentarze:

  1. to co na zdjęciu wygląda jak krem balsamiczny :)
    uwielbiam takie sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalmary a ta sałatka wygląda kusząco :)
    Gdzie się zaopatrujesz w kalmary bo ja zupełnie nie wiem gdzie ich szukać ;< ?

    OdpowiedzUsuń
  3. są w wielu sklepach, najczęściej w tych większych typu auchan, tesco czy carrefour :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety w Polsce są strasznie drogie i drugiej świeżośći ale jak ktoś ma bardzo ochotę to i tak warto zrobić.Słyszałam że najświeższe owoce morza mozna dostac własnie w makro.Mrożone są w zasadzie wszędzie ale juz pokrojone.

    OdpowiedzUsuń