Składniki:
-sałata mieszana
-2 tuby kalmarów mrożone
-100g suszonych pomidorów
-1 cebula czerwona
-wiórki parmezanu ok 50g
- łyżka kaparów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
-1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Rozmrażamy kalmary, przekrajamy je na pół wzdłuż. Następnie nacinamy wewnętrzną ich stronę w kratkę, a potem w poprzek na 5 cm paski. Kalmary marynujemy w rozgniecionym czosnku, soku z cytryny i 2 łyżkach oliwy. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i wsypujemy do miski. Cebule siekamy w piórka, pomidory kroimy w paski, siekamy kapary i wrzucamy do sałaty.
Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niej kalmary, do momentu aż utworzą się z nich poskręcane rurki. Kalmary wykładamy na sałatę, posypujemy parmezanem. W misce robimy sos mieszając: musztardę z oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę nakładamy na talerz i polewamy sosem.
to co na zdjęciu wygląda jak krem balsamiczny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki!
Uwielbiam kalmary a ta sałatka wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńGdzie się zaopatrujesz w kalmary bo ja zupełnie nie wiem gdzie ich szukać ;< ?
są w wielu sklepach, najczęściej w tych większych typu auchan, tesco czy carrefour :)
OdpowiedzUsuńNiestety w Polsce są strasznie drogie i drugiej świeżośći ale jak ktoś ma bardzo ochotę to i tak warto zrobić.Słyszałam że najświeższe owoce morza mozna dostac własnie w makro.Mrożone są w zasadzie wszędzie ale juz pokrojone.
OdpowiedzUsuń