środa, 23 października 2013

Bakłażan z pastą orzechową i granatem


Jedyna potrawa z kuchni gruzińskiej jaką znam, muszę przyznać. Bakłażany na tyle mi smakowały że miałam juz okazję zrobic je kilka razy w domu. Trochę zmodyfikowałam oryginalną wersję, którą jadłam po raz pierwszy w restauracji gruzińskiej "Gemo" w Soho Factory, dodałam troche tahiny, kolendry i cuminu.


Składniki
-2 duże bakłażany pokrojone w cienkie plasterki
- pół szklanki orzechów włoskich
-pół szklanki orzeszków ziemnych solonych
-2 łyżki pasty tahinowej
-1 mała papryczka chili
-2 ząbki czosnku
-świeża kolendra
-1 granat
-1 łyzka soku z cytryny
-oliwa z oliwek
-pół łyżeczki cuminu
-sól, pieprz

Przygotowanie
Pokrojone bakłażany solimy z obu stron i odstawiamy na ok 20 min na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się ich ewentualnie gorzkiego smaku. Następnie przecieramy je papierem aby odsączyć powstałą wodę.
Miksujemy razem orzechy, chili, czosnek, tahinę, sok z cytryny oraz  kolendrę, przyprawiamy cuminem, solą i pieprzem. Plastry bakłażana smażymy na oliwie, na rozgrzanej patelni, do momentu aż się zarumienią. Odkładamy usmażone plastry do ostygnięcia, a następnie wypełniamy pastą orzechową i zawijamy w ruloniki. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną świeżą kolendrą.




2 komentarze:

  1. uwielbiam bakłażana, a pomysł jest rewelacyjny :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś w kuchni bałkańskiej, teraz dzięki przepisowi spróbuję zrobić sama. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń