Przepis by Mateusz Gessler
Składniki:
- śledź w oleju (1 opakowanie)
- 3-4 cebule
- jabłko
- śmietana 18%
- olej lniany
- goździki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz niezmielony
Przygotowanie:
Kroimy cebulę w piórka, przekładamy w naczynie w którym będziemy marynować śledzie. Do naczynia wlewamy olej lniany, dodajemy goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz odcedzone śledzie. Wszystko mieszamy i pozostawiamy w lodówce na ok 8 godzin, najlepiej na noc.
Następnie kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę, łączymy z tymi samymi składnikami co wcześniej, oprócz śledzia (olej, przyprawy).
Cebulę kroimy w piórka, sparzamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Jabłko obieramy i kroimy w julienne. Jabłko mieszamy z cebulą, dodajemy śmietanę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, mieszamy.
Zamarynowanego śledzia wyjmujemy z lodówki, podajemy polanego cebulką z olejem oraz jabłkiem w śmietanie.
Beznadziejny
OdpowiedzUsuń