wtorek, 7 stycznia 2014

Ośmiornica z grilla



Składniki 

- 1 kg całej ośmiornicy
- 3 cytryny, skórka starta z 1 szt
- liście laurowe
- ziele angielskie
- białe wino wytrawne 0,5 szklanki
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
- świeża mięta
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- 2 łyżki miodu
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- sałata mieszana
-oliwa

Przygotowanie

Gotujemy wodę w sporym garnku (rozmiar w zależności od wielkości ośmiornicy). Wrzucamy pokrojone w plasterki 2 cytryny, liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy wino i wrzycamy ośmiornicę. Gotujemy max 2 godz, do momentu aż będzie miękka. Odcedzamy ośmiornicę i odstawiamy do ostygnięcia. Porcjujemy na części (macki).
Podgrzewamy 4 łyżki oliwy na patelni grillowej, dodajemy posiekane zioła, oregano, posiekaną papryczkę chilli, rozgniecione ząbki czosnku, startą skórkę z cytryny, smażymy 2 min aby uwolnić aromaty. Na patelnię wrzucamy ośmiornicę oraz pomidorki,doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez ok 4 min aż się zarumieni.  Na koniec sos ze smażenia mieszamy z miodem i podsmażamy na nim ośmiornicę przez kilka sekund. Podajemy na sałacie skropionej oliwą i cytryną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz