poniedziałek, 8 października 2012

Tarta jabłkowa


Jako że sezon mamy już jesienny i jabłek dostatek, postanowiłam zrobić właśnie tartę jabłkową.

Składniki:
-kruche ciasto na tartę słodkie*
-8 jabłek, najlepiej kwaśnych
-100g cukru brązowego
-łyżeczka cynamonu
-2 łyżki wody
-2 łyżki stołowe konfitury morelowej

Przygotowanie:
Odłożyć 4 jabłka, pozostałe obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i posiekać. Do rondla o grubym dnie wrzucić jabłka,dodać cukier i wodę i cynamon, wymieszać. Dusić cały czas mieszając do chwili aż powstanie gęste puree, a sok odparuje. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W tym czasie podpiec spód ciasta. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni.Przygotować ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy 23 cm. Formę włożyć do piekarnika i piec przez 10-15 min aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Wyjąć z piekarnika i odstawić, nie wyłączając piekarnika.
Obrać pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozsmarować jabłkowe puree na cieście. Ułożyć koncentrycznie plasterki tak, aby na siebie zachodziły i wypełniły całą formę, poczynając od krawędzi a kończąc w środku.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 35-40 min, aż ciasto będzie złotobrązowe. W tym czasie do rondelka włożyć konfiturę morelową i postawić na średnim ogniu. Podgrzewać aż się rozpłynie i powstanie gęsty syrop. Natychmiast  po wyjęciu ciasta z piekarnika należy wierzch posmarować syropem, odstawić do ostygnięcia i przełożyć na półmisek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz