poniedziałek, 6 stycznia 2014

Chèvre chaud




 Sałatka  "Chevre chaud"to znana francuska sałatka którą znajdziemy w prawie każdej brasserie. Chevre chaud dosłownie oznacza gorący kozi ser co jest najbardziej charakterystyczne dla tej potrawy. Aby wzbogacić trochę smak stwierdziłam, że oprócz orzechów włoskich dodam jeszcze prażone rodzynki, odrobinę miodu oraz świeży tymianek. To jest wersja idealna chevre chaud!

Składniki:

-ser kozi dojrzewający roladka 200g

-sałata mieszana

-orzechy włoskie 
-rodzynki (w lecie możemy zastąpić świeżymi figami)
-bagietka na zakwasie, pokrojona na małe kromki
-sos vinaigrette
-2 łyżki miodu
-świeży tymianek
-świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Umytą, osuszoną i porwaną sałatę mieszamy z sosem vinaigrette. Orzechy i rodzynki prażymy na rozgrzanej małej patelni i odstawiamy. Pokrojoną bagietkę grillujemy na odrobinie masła z obu stron. Na grzankach kładziemy pokrojony w plastry kozi ser i wstawiamy do piekarnika na ok 5 min. Po wyjęciu grzanki układamy na każdej porcji sałatki, posypujemy orzechami i rodzynkami, polewamy miodem, posypujemy listkami świeżego tymianku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz