sobota, 11 stycznia 2014

Zupa cebulowa


Najlepsza zupa na zimę! Na zupę cebulową natchnęło mnie ze względu na mój nowy nóż, który chciałam wypróbować. Krojenie nim to sama przyjemność. Polecam wszystkim zaopatrzyć się w ostry nóż zanim zabierzecie się za cebulę ;)

Składniki
- 750g cebuli pokrojonej w piórka
- 100g masła
- 100g startego sera gruyère
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1l bulionu warzywnego lub wołowego
- sól , pieprz
- gałka muszkatałowa
- tymianek
- 100 ml śmietanki kremówki
- szklanka białego wina wytrawnego lub porto
opcjonalnie: grzanki z czerstwej bagietki i serem gruyere

Przygotowanie
Masło roztapiamy  na patelni o grubym dnie. Wrzucamy cebulę, posypujemy cukrem, solą i tymiankiem (w zależności od wielkości patelni, smażymy wszystkie cebule na raz lub partiami). Smażymy przez 20- 30 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula nabierze złotobrązowy kolor.
Oprószyć całość mąką, mieszając smażyć jeszcze przez 2 min. Cebulę przełożyć do garnka i zalać bulionem, dusić przez kolejne 15 min na małym ogniu. Do zupy wlewamy wino białe lub porto, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wrzucamy połowę startego sera do zupy, dodajemy śmietankę i mieszamy. Przygotowujemy grzanki w piekarniku w 200 stopniach. Jeśli macie specjalne kokilki do zapiekania zupy cebulowej, napełniamy je zupą, wrzucamy na wierzch gotowe grzanki, posypujemy resztą sera i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min aż ser się roztopi i nabierze złotego koloru. Jeśli nie macie takich naczyń, wystarczy po prostu wrzucić gotowe grzanki na wierzch zupy i tak podawać.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz