piątek, 6 grudnia 2013
Konfitura z żurawiny
Przetwory z żurawiny najlepiej smakują w okresie świątecznym. Najpyszniejszy jest domowy pasztet z żurawinką i chrzanem ale też z kaczką, czy dziczyzną. Można też podawać ją jako dodatek do serów. Moją żurawinę wzbogaciłam o skórkę pomarańczową alby nadać jej jeszcze bardziej świąteczny charakter. Osobiście w święta wszędzie wciskałabym żurawinę... Polecam też stary przepis na świąteczne ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną oraz pieczoną szynkę z miodem do której idealnie nadaje się konfitura z żurawiny.
Składniki
- 500g świeżej żurawiny (lub mrożonej)
- 350-400g cukru
- 300-400 ml czerwonego wina
- starta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
Żurawinę wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę. Dodajemy skórkę z pomarańczy i skrobię ziemniaczaną do zagęszczenia. Gotową konfiturę wlewamy do czystych słoików, podgrzanych w piekarniku do 100 stopni. Słoiki zakręcamy, przewracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
najlepsza konfitura:)
OdpowiedzUsuń