wtorek, 20 grudnia 2011

Cranberry and white chocolate cookies


Od czasu kiedy kupiłam książkę Nigelli Lawson "Feast. Food that celebrates life", zainspirował mnie motyw żurawiny w przepisach świątecznych. Od tej pory co roku na święta robię kilka potraw z żurawina (mimo iż jest to zwyczaj raczej brytyjski niż polski, a już na pewno nie francuski, gdzie słowo żurawina chyba nawet nie istnieje) m.in. właśnie ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą. Przepis troche zmodyfikowałam dostosowując do przeciętnych polskich warunków sklepowych ( np. orzechy pecan, które u nas sa dość drogie) jak również ze względów zdrowego rozsądku, ograniczając troche cukier i masło (co w przypadku przepisów Nigelli wg mnie często się sprawdza) .

Składniki (na ok 30-40szt):
-300g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
-150g płatków owsianych
-250g masła
-150g brązowego cukru
-50g białego cukru
- 2 jajka
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g suszonej żurawiny
- 100 g posiekanych migdałów
- 150-200g białej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady* (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik na 180 st. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól.Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię. Połącz obydwie masy i delikatnie zmieszaj z białą czekoladą, żurawinami i orzechami. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut. Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasteczka staną się jasnozłociste.Poczekaj, aż ciasteczka przestygną, przynajmniej przez 5 minut. Potem delikatnie zdejmuj je z blachy.

2 komentarze: