- ciasto na pizzę*
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 100g dojrzewającego koziego sera
- 2 łyżki czarnych oliwek
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- sos pomidorowy*
*ciato na pizzę: przesiewamy 500 g mąki do pieczenia pizzy, dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru, drożdże ok 10g, 3 łyżki oliwy, 250 ml wody, następnie wyrabiamy aż uformujemy kulkę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie
* przepis na sos: wymieszać ok 100 ml przecieru pomidorowego z 2 łyżkami oliwy, dodać świeżą bazylię i oregano, dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, sól i pieprz
Przygotowanie:
Usmażyć cebulę na oliwie aż się zeszkli. Uformować ciasto na pizzę i posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, rozłożyć cebulę, kozi ser, oliwki, posypać tymiankiem. Wstawiamy pizzę do pieca na 20 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu można skropić pizzę oliwą.
- sos pomidorowy*
*ciato na pizzę: przesiewamy 500 g mąki do pieczenia pizzy, dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru, drożdże ok 10g, 3 łyżki oliwy, 250 ml wody, następnie wyrabiamy aż uformujemy kulkę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie
* przepis na sos: wymieszać ok 100 ml przecieru pomidorowego z 2 łyżkami oliwy, dodać świeżą bazylię i oregano, dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, sól i pieprz
Przygotowanie:
Usmażyć cebulę na oliwie aż się zeszkli. Uformować ciasto na pizzę i posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, rozłożyć cebulę, kozi ser, oliwki, posypać tymiankiem. Wstawiamy pizzę do pieca na 20 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu można skropić pizzę oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz