poniedziałek, 19 grudnia 2011

Tarta figowa z serem brie


Składniki:
- kruche ciasto na tartę
- 1 i 1/4 szklanki połówek orzechów włoskich
- 7 łyżek miodu
- 1/2 szklanki serka ricotta
- 170 g sera brie
- 12 świeżych fig

Sos gruszkowy:
- 2 dojrzałe gruszki
- 3 łyżki puree z jabłek
- 4 łyżki miodu
- 1 laseczka wanilii
- 1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:
Uprażyć orzechy na patelni, dodać miód i odstawić do wystudzenia. Rozsmarować ricottę na spodzie upieczonego i wystudzonego spodu na tartę. Następnie, poukładać koncentrycznie pokrojone w ćwiartki figi oraz orzechy. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 st. na 15 min, aż ser się roztopi.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla, dodać puree z jabłek oraz wanilię. Zalać winem, dodać miód i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Zmiksować na puree. Schłodzić przed podaniem.

Podawać w temperaturze pokojowej. Każdą porcję podać odrobiną sosu.

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz