sobota, 18 lutego 2012

Mule w białym winie z serem Roquefort




Mule to jedno z moich ulubionych dań kuchni francuskiej. Najlepsze jadłam na wakacjach we Francji w mieście Besancon, w regionie Franche-Comte. Pewnie lepiej próbować muli w regionach nadmorskich w Normandii, Bretanii lub na południu Francji, gdyż jest większe prawdopodobieństwo że będą one świeże. Jednak, wielokrotnie podróżując po Francji, ani na południu ani na północy ani też w Paryżu, nie jadłam tak pysznych muli jak właśnie w małej restauracji na przedmieściach Besancon "Moules-frites". Z menu można było wybrać przede wszystkim mule w różnych smakach podawane z frytkami belgijskimi. Najlepsze z nich według mnie, były właśnie z serem Roquefort.

Składniki:

-1,5-2 kg żywych muli
-3 posiekane szalotki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-odrobina masła
-400ml wytrawnego białego wina
-100ml śmietanki kremówki
-100g sera Roquefort (lub innego pleśniowego)
-świeża pietruszka, drobno posiekana

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszczamy muszle i wyrzucamy te popękane lub otwarte. Rozgrzewamy oliwę i masło w dużym rondlu o grubym dnie. Dorzucamy szalotkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę zagotowujemy. Wrzucamy pokruszony ser, mieszamy. Gdy ser się rozpuści wlewamy wino. Do rondla wrzucamy mule i wszystko mieszamy. Wrzucamy posiekaną pietruszkę, mieszamy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy rondel przykrywką. Zostawiamy na ok 4 min, mieszając co jakiś czas. Gdy wszystkie mule się otworzą, przekładamy je do dużej miski i pozbywamy się tych które pozostały zamknięte. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym chlebem, bagietką lub frytkami





1 komentarz:

  1. W którym momencie dodaje się ser. Jadłam takie mule w Langwedocji były super i chce jutro zrobic na kolacje

    OdpowiedzUsuń