niedziela, 19 lutego 2012

Nage de poisson au safran



Czyli ryby "pływające" w szafranowym bulionie warzywnym. Przepis znalazłam w książce "Smaki świata-Francja" Beverly Leblanc, chyba mojej pierwszej książce o kuchni francuskiej.


Składniki:

-szczypta szafranu
-40g masła
-2 średnie cebule
-3 ząbki czosnku
-2 marchwie pokrojone wzdłuż w cienkie paseczki
-1 cukinia pokrojona w cienkie paski
-2 łodygi selera naciowego pokrojone w paseczki
-pietruszka drobo posiekana
-gałązka tymianku
-1 liść laurowy
-200ml wytrawnego białego wina
-100 ml wody
-3 łyżki śmietanki kremówki
-6 kawałków różnych świeżych ryb np.: dorsz, łosoś,
-sól i pieprz
-szczypiorek posiekany

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na roztopione masło w rondlu o grubym dnie. Dodajemy warzywa pokrojone w ciekie paski : marchew, cukinię i seler naciowy. Smażymy na średnim ogniu przez ok 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Dorzucamy posiekaną pietruszkę, tymianek i liść laurowy. Szafran zalewamy wrzątkiem (ok 100ml) w oddzielnej misce. Zalewamy nim warzywa i wrzucamy wcześniej umyte i pozbawione ości ryby. Wlewamy wino i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Podajemy w głębokich talerzach i posypujemy każdą porcję szczypiorkiem. Dodadkiem może być świeża bagietka lub ryż.



3 komentarze:

  1. Można wpaść do Ciebie na obiad?:)
    Z chęcią spróbowałabym takich pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobilam, przepyszne! ale dodalam tylko lososia i dorsza bo nie mialam pomyslu jakie inne ryby mozna dac.

    OdpowiedzUsuń
  3. :) no ja tez, a w przepisie byl łupacz i inne takie które ciężko u nas dostać

    OdpowiedzUsuń