piątek, 10 lutego 2012

Karaibskie ciasteczka krabowe

Składniki:
-1 ziemniak ugotowany
-4 szalotki/2 cebule posiekane
-1 ząbek czosnku posiekany
-250g mięsa z kraba
-1 łyżeczka musztardy dijon
-1 papryczka chili posiekana, bez pestek
-tymianek świeży
-bazylia świeża
-kolendra
-1 jajko
-mąka(do obtoczenia ciasteczek)
-1 łyżka oliwy
-olej do smażenia
-1 limonka/cytryna

Przygotowanie:
Ziemniaka rozgniatamy i mieszamy z mięsem z kraba, dodajemy cebulę, czosnek, chili, musztardę, oliwę oraz zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Mąkę wysypujemy na talerz. Z pasty krabowej formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy olej na dużym ogniu i smażymy w nim kuleczki. Kiedy się zarumienią odwracamy na drugą stronę, a następnie wykładamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Układamy ciasteczka na półmisku, przybieramy ósemkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz