piątek, 3 lutego 2012

Dorsz pod pierzynką z purée z groszku i sosem tatarskim







Tym razem inspiracja Jamie Oliverem i jego książką JAMIE'S 30-MINUTE MEALS.
Można by jednak powiedzieć, że moja wersja pewnie sporo się różni od tej z książki, gdyż nie zanotowałam całego przepisu, jedynie główne składniki, bez ilości. Zatem wykonanie było trochę na wyczucie, natomiast, muszę przyznać, że efekt okazał się przyzwoity.

Składniki:

RYBA
-filety z dorsza ok 600g w sumie
-chleb wiejski z chrupiącą skórką
-2 ząbki czosnku
-słoiczek anchois
-100g suszonych pomidorów
-garść świeżej bazylii
-2 małe papryczki chilli
-2 łyżki startego parmezanu
-3 łyżki soku z cytryny
-1 łyżka octu balsamicznego
-kilka gałązek tymianku i rozmarynu

PURÉE
-400g groszku mrożonego
- mięta świeża, kilka listków
SOS
-150g koriszonów mini
-1 łyżka kaparów
- pietruszka posiekana
- anchois pół słoiczka
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie filety z dorsza, solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min w temp 180 st. W tym czasie miksujemy wszystkie pozostałe składniki na rybę. Ugotowany groszek w garnku miksujemy blenderem na purée razem z miętą, solimy i pieprzymy. Gdy ryba trochę się podpiecze, nakładamy zmiksowaną wcześniej papke i układamy płasko na filetach dorsza. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze 10 min w 200 st. Aby przyrządzić sos należy po prostu zmiksować wszystkie składniki i wstawić do lodówki przed podaiem na ok 10 min. Dorsza podajemy na talerzu, w towarzystwie purée, roszponki skropionej oliwą i cytryną oraz odrobiny sosu tatarskiego. Świetnie komponuje się ze schłodzonym białym winem (np typu Vin d'Alsace szczepów Pinot Gris)*.








1 komentarz: