piątek, 13 stycznia 2012

Chocolate swirl cheesecake


Składniki:
- 150g ciastek typu "digestive"
- 15g płatków migdałowych
- 60g masła
- 75g gorzkiej czekolady (min. 65% kakao)
- 150g cukru
- 250ml. kwaśnej śmietany
- 600g twarogu na sernik
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Włączamy piekarnik na 170 stopni. Miksujemy ciastka z płatkami migdałów, dodajemy masło i miksujemy. Smarujemy masłem okrągłą formę do pieczenia ciast (z odczepianym spodem) i wykładamy dno otrzymaną masą. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min, aż lekko zbrązowieje. Odstawiamy formę do ostygnięcia.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 140 stopni. Miksujemy resztę składników, oprócz czekolady. Nakładamy masę na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika a ok 30-40 min.
Po upieczeniu, odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Roztapiamy czekoladę podczas kąpieli wodnej, lub po prostu w mikrofali i polewamy nią górę ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz