piątek, 13 stycznia 2012
Lemon, leek and dolcelatte tart
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Cooking for friends", którą dość niedawno nabyłam zagranico. Zdążyłam zatem wypróbować dopiero kilka przepisów i jak na razie wszystkie się udały. Tak wiec próbuje dalej i zamieszczam fotki a blogaska:*
Składniki:
-ciasto kruche na tartę słoną*
-4 duże pory (ok1kg), umyte
-25g masła
-kilka gałązek tymianku
-150ml śmietany
-3 łyżki startego parmezanu
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g sera dolcelatte (lub innego sera pleśniowego typu gorgonzola)
-1 duże jajko ubite
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto na tartę, podpiekamy spód przez ok 10-15 min w temp 180-200 stopni.
Kroimy pory i smażymy na maśle aż zmiękną. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. W osobnej misce miksujemy razem śmietanę, parmezan, sok i skórkę z cytryny oraz jajko. Po wyjęciu spodu do tarty z piekaznika, smarujemy go porami, a następnie układamy pokrojony w kostkę ser dolcelatte, a na konieć polewamy zmiksowana śmietaną z resztą składników. Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
-
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz