wtorek, 10 stycznia 2012

yo makowiec!


Może nie wygląda on super-estetycznie i może jest już po świętach, a tak w ogóle to nie jest do końca makowiec (tylko moja wersja tarty z makiem), ale cóż nie ważne bo wg. mnie jest pyszka i mogłabym go jest przez cały rok (no może gdyby istniała wersja light). Polecam polecam!

Składniki:
-słodkie ciasto kruche*
-1kg masy makowej
-100g płatków migdałowych
- 50g posiekanych orzechów laskowych
- 100g rodzynków królewskich
- 2-3 łyżki likieru wiśniowego
- 1 białko

Przygotowanie:
Wałkujemy ciasto kruche i wykładamy
nim prostokątną formę wysmarowaną masłem i odrobią bułki tartej. Podpiekamy spód ciasta w 180 st przez ok 10-15 min. W tym czasie robimy masę makową- mieszamy ją z resztą składników oprócz białka, które ubijamy a sztywą pianę. Gdy spód się upiecze, łączymy masę z pianą i nakładamy całą masę na upieczone ciasto. Makowiec pieczemy przez ok 40-50 min w temperaturze 150 st.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz