poniedziałek, 7 stycznia 2013

Barszcz czerwony zabielany z ziemniaczkami


Barszcz czerwony zabielany to nowość w moim jadłospisie. Po raz pierwszy zrobiłam go w moje urodziny kiedy to zaproszeni zostali członkowie rodziny na obiad, w następny dzień po mniej oficjalnej części świętowania ze znajomymi. W menu poza tym był jeszcze boeuf bourguignon i gruszki w czekoladzie więc może nie był to najlepszy pomysł jeśli chodzi o zintegrowanie francuskiej tematyki przewidzianych dań. Jednakże, pierwsze co przyszło mi rano na myśl jeśli chodzi o zupę to właśnie barszcz zabielany i właśnie z ziemniakami, o którym opowiadała mi mama że kiedyś dawno tak u nas w rodzinie się ponoć jadało. Zatem, pierwszy raz w życiu robiłam barszcz. Wszystkim tak zasmakował że od tej pory robię go przynajmniej raz w miesiącu.

Składniki:


BARSZCZ

- ok. 800g buraków
- 2 litry bulionu warzywnego
-150-200 ml śmietanki 30%
- zakwas z buraków (najlepiej domowy, ewentualnie koncentrat z butelki)
-1 liść laurowy
- ziele angielskie (2 ziarenka)
- sól i pieprz

ZIEMNIACZKI:
-500g ziemniaków kremowych
-śmietanka 30%
-masło
-1 duża cebula
-posiekany koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie. Następnie smażymy drobno posiekaną cebulę na oliwie, aż się dobrze zarumieni. Ziemniaki ugniatamy na pureé, dodajemy usmażoną cebulę i posiekany koperek, śmietankę oraz masło, wszystko dokładnie mieszamy. 

Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka i gotujemy razem z warzywami na bulion. Dodajemy jeden nieduży listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedzamy go i dolewamy zakwas do smaku. Dodajemy śmietankę, mieszamy.  Przypraw barszcz do smaku i podajemy na głębokim talerzu zalewając ziemniaczki zupą.




2 komentarze: