piątek, 18 stycznia 2013

Pasta z zielonego groszku z sezamem


Przepis na pastę z groszku również poznałam w pracy, jest autorstwa Pani Malki Kafki, z którą ostatnio współpracuje. (zamieniłam jedynie olej na oliwę i dodałam trochę soku z cytryny). Polecam bo jest pyszna!

Składniki:
200 g zielonego groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego
10 dag prażonego sezamu
50 ml oliwy

sok z połowy cytryny lub limonki
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
sól, pieprz


Przygotowanie:

Sezam wrzuć na patelnię i cały czas mieszając praż go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru. 
Mrożony groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go pozostawiając niewielką ilość soku. Dokładnie zmiksuj groszek z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami w malakserze dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki. Miksuj do momentu otrzymania gładkiej masy. 


1 komentarz:

  1. bardzo ciekawe, jestem bardzo ciekawa jak yo smakuje :)pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń