W tym roku na święta postanowiłam zrobić po raz pierwszy karpia w dość nowoczesnej wersji. Moją inspiracją byl program "Jakubiak w sezonie" na "kuchni +". Wbrew stereotypowi, że karp ponoć "smakuje mułem", ten smakował świetnie.
Składniki:
40 dag filetów z karpia
masło do smażenia
mąka do panierowania
Marynata:
skórka z 1 pomarańczy
olej lniany
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
szczypta kminku
1/4 szklanki soku z pomarańczy
Sos piernikowy:
2 szklanki bulionu z karpia
1 cebula
łyżka masła
szklanka wytrawnego czerwonego wina
30 dag piernika lekko podsuszonego
Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.
Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.
Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Przepis pochodzi z "Kuchni +". Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-8567_filety-z-karpia-karmelizowane-w-miodzie-gozdzikach-z-wytrawnym-sosem-piernikowym-i-smazonym-makaronem-nalesnikowym.html#ixzz2GobSS2id
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz