niedziela, 16 grudnia 2012

Ravioli z farszem krewetkowym


Moją inspiracją do zrobienia po raz pierwszy ravioli, była potrawa Basi Ritz, zwyciężczyni Masterchefa, (Ravioli z farszem krewetkowym na szpinaku z winnym sosem i smażoną krewetką tygrysią). Zamieszczam zatem jej przepis gdyż muszę przyznać, że danie było przepyszne. Zachęcam wszystkich do wypróbowania ravioli z krewetkami Basi!

* W swojej wersji ominęłam szpinak i parmezan

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
2 jajka
szczypta soli
odrobina oliwy
Farsz:
4 krewetki królewskie
4 łyżki gęstej śmietany
10 listków bazylii
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
 
Sos:
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
80-100 g zimnego masła
100 ml białego wytrawnego wina
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krewetki obrać z pancerzy (zachować do sosu), usunąć głowotułów i odnóża, oczyścić z jelit, drobno posiekać. Dodać śmietanę oraz bazylię, przyprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jajek, oliwy i soli zagnieść ciasto na ravioli. Owinąć folią spożywczą, włożyć na ok. 20 minut do lodówki.
Pancerze krewetek wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą i ząbkiem czosnku. Dobrze podsmażyć. Zalać winem i redukować na wolnym ogniu. Po zredukowaniu doprawić, przecedzić, dodać schłodzone masło i dobrze wymieszać trzepaczką, aby zagęścić sos.
Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz, obrzeża namoczyć wodą, skleić. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. minuty po wypłynięciu. Ravioli powinny być al dente.
Polać sosem i udekorować wcześniej usmażoną krewetką oraz bazylią.

1 komentarz: