środa, 5 grudnia 2012

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i rozmarynem


Cd. mięsnych eksperymentów z czasu pobytu w Angli. I hope you enjoy it ;)

Składniki:
-4 piersi z kurczaka
-około 250 g pieczarek
-50 g masła
-szklanka bulionu drobiowego
-100ml białego wytrawnego wina
-szklanka śmietany kremówki 
-rozmaryn
-natka pietruszki
-2 szalotki
-1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzuć posiekane szalotki a następnie posiekany ząbek czosnku. Dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. Przełóż je na miseczkę.
Piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej.Wrzuć z powrotem usmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, wlej śmietankę, bulion oraz wino, gotuj aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
Porcje kurczaka polej sosem, na wierzchu ułóż pieczarki i posyp świeżą pietruszką.

2 komentarze: