poniedziałek, 19 listopada 2012

Kotlety wieprzowe w cydrze z jabłkami


Czas pochwalić się ostatnimi eksperymentami kulinarnymi podczas pobytu w UK. Oto kotlety schabowe (w Anglii schab to tenderloin) w wersji francuskiej jak widać. Ponoć smaczne ;)

Składniki:
-4 kotlety schabowe pokrojone na plastry o grubości ok 2cm
-2 jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych, podzielone na 8 części
-2 posiekane szalotki
-1 łyżka cukru
-1-2 łyżki oliwy
-ok 60g masła
-łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
-6 łyżek calvadosu
-125 ml cydru wytrawnego
-250 ml śmietanki 22%
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozpuścić 20g masła na patelni średniej wielkości. Wrzucić kawałki jabłek, posypać cukrem mieszając kilkakrotnie, podsmażać przez 5-6 min, aż się zarumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego na najniższą temperaturę.
Na średnio wysokim ogniu roztopić a patelni następne 20g masła z łyżką oliwy. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Podsmażyć kotlety jeden po drugim, tłustszą stroną do dołu, aż nabiorą złocistej barwy.
Przełożyć wszystkie kotlety na patelnie i podsmażać przez 5 minut. Obrócić i dalej smażyć jeszcze przez 5-6 min, aż mięso będzie miękkie. Przenieść na talerz żaroodporny, przykryć lśniąca stroną do dołu. Wstawić do ciepłego piekarnika. Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i wytrzeć ją do sucha.
Na patelni roztopić pozostałe masło. Wrzucić szalotki i tymianek. Podsmażać, aż szalotki zmiękną, ale nie zarumienią się. Wlać calvados i doprowadzić do wrzenia. Domieszać cydr i śmietankę. Mieszając ponownie zagotować. Robić to tak długo, aż odparuje połowa sosu. Doprawić solą i pieprzem
Mięso polać sosem i przybrać ósemkami jabłka. Podawać z młodymi pieczonymi ziemniaczkami.


2 komentarze:

  1. koniecznie wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam fila! :) próbowalam jabłek z sosem i byly pyszka (gdyz mięsa nie jadam ale podobno też dobre ;)

    OdpowiedzUsuń