piątek, 9 listopada 2012

Bisque z krewetkami


Ostatnio w kółko gotuję właśnie zupy. Pewnie to ze względu na pogodę, wiadomo ciepła zupa najlepiej smakuje w zimę. Jakiś czas temu ugotowałyśmy z Kasią  bisque z krewetkami, którą co prawda robiłam po raz pierwszy. Wyszła bardzo dobra, nawet Bobek (nowy mini pies) załapał się na trochę. Tym razem zupa francuska, niebawem zamieszczę również inne moje nowe odkrycia z kategorii "zupa".

Składniki:
-3 łyzki masła
-1 posiekany ząbek czosnku
-1 cebula drobno posiekana
-1 obrana i posiekana marchewka
-2 łodygi selera naciowego posiekanego
-1 litr wywaru rybnego
-150 ml czerwonego wina wytrawnego
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-1 lisć laurowy
-600h obranych i sprawionych krewetek
-100 ml śmietany 22%
-sół, pieprz
- gęsta śmietana i świeża pietruszka do przybrania

Przygotowanie:
Mało rozpuścić w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy. Mieszając smażyć przez ok 6 minut aż warzywa zmiękną.
Wlać wywar i czerwone wino. Dodać przecier pomidorowy i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Zdjąć z ognia i schłodzić przez ok 10 min, wyłowić liść laurowy.
Zmiksować blenderem zupę na konsystencję dość gładką. Wrzucić krewetki i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 min.
Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, gotować jeszcze przez 2 min. Zestawić z ognia i rozlać do talerzy.
Przybrać łyżką gęstej śmietany, posypać świeżą pietruszką. Podawać ze świeżym chlebem razowym i solonym masłem.


3 komentarze:

  1. Wspaniała zupa! Zdecydowanie moje smaki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie również ostatnio królują zupy, nie ma nic lepszego na jesienne i zimowe dni. Bisque wygląda cudownie, sam jej kolor rozgrzewa!

    OdpowiedzUsuń