poniedziałek, 22 października 2012

Curry rybne z mango


Pomysł żeby zrobić curry rybne z mango powstał na skutek programu masterchef który śledzę w każdą niedzielę i konkursu pt. "Mango na stole". Zależało mi na kursie Kurta Shellera, który ponoć można tam wygrać, jednak pewnie jak w większości takich konkursów nikt nie wygrywa i to jedna wielka ściema. Pomijając fakt konkursu, cieszę się że odkryłam nowe danie i połączenie mango w potrawach tajskich bo wcześniej nie miałam nigdy styczności z taką kuchnią. No i curry wyszło super pyszne.

Składniki
-700g świeżego dorsza lub łupacza
-200g krewetek
-1 dojrzałe mango
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-świeży korzeń imbiru ok 2 cm
-1 mała papryczka chili
- starta skórka i sok z limonki
-1 łodyga trawy cytrynowej
-1 łyżeczka kurkumy w proszku
-1 duża puszka mleczka kokosowego (400ml)
-sól i pieprz
-świeża kolendra

Przygotowanie
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i gotujemy przez ok 15 min, aż zawarta w nim woda trochę odparuje. Poćwiartowaną cebulę, czosnek, chili (bez pestek), obrany i pokrojony imbir, trawę cytrynową  oraz skórkę i sok z limonki  miksujemy do momentu aż powstanie jednolita pasta. Obieramy mango ze skóry, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę.
Do gotującego się mleczka wrzucamy pastę curry oraz umytą i pokrojoną w kostkę rybę. Gotujemy na dużym ogniu przez ok 2 min, dorzucamy mango i gotujemy kolejne 2-3 min. Na koniec dodajemy krewetki i gotujemy na średnim ogniu przez 3-4 min.
Potrawę polewamy ugotowanym wcześniej ryżem i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.



2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to danie bardzo apetycznie i jestem przekonana, że na pewno tak samo smakuje. Ja mogę każdemu na pewno polecić fajny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ gdzie w bardzo prosty sposób wykorzystujemy wędzonego łososia.

    OdpowiedzUsuń