czwartek, 11 października 2012

Zupa dyniowa z kasztanami


Najlepsza zupa na jesień. Jeśli chodzi o kasztany to niełatwo je u nas dostać ale proponuję szukać przede wszystkim w Auchan lub Simply (mniejsza wersja Auchan). Jeśli nie znajdziecie kasztanów, można je zastąpić np migdałami.

Składniki:
-700g dyni
-1 średnia posiekana cebula
-1 posiekany ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-75g kasztanów, upieczonych i obranych z łupin
-200 ml gęstej śmietany do zup
-750 ml bulionu warzywnego
-110 ml białego wina
-50g masła
-sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Obrać dynię ze skóry i pokroić w 5 centymetrową kostkę. Blachę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na nią dynię, posiekaną cebulę oraz czosnek. Wszystko polać oliwą z oliwek, dobrze wymieszać i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut aż dynia zmięknie i lekko się przypiecze.
W międzyczasie gotujemy bulion w dużym rondlu i zmniejszamy na średni ogień. Wyjmujemy dynię z piekarnika i wrzucamy do bulionu. Miksujemy blenderem zupę na gładki krem. Dodajemy odrobinę masła, wlewamy wino, mieszamy. Wlewamy kilka łyżek zupy do kubka i łączymy ze śmietaną dokładnie mieszając a następnie z powrotem wlewamy do garnka z zupą i mieszamy całość. Drobno siekamy kasztany i wrzucamy do zupy, pozostawiając odrobinę do posypania. Podajemy z łyżką śmietany, posiekanymi kasztanami i pietruszką na wierzchu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz