niedziela, 9 grudnia 2012

Clam chowder


Oryginalny przepis ma nazwę "New England Clam Chowder" i dodaje się do niego wędzony boczek. Szczerze mówiąc połączenie owoców morza z boczkiem niezbyt mi pasuje, dlatego też pominęłam ten składnik w swojej wersji dodając w zamian dorsza. Myślę że to jedna z najlepszych zup jakie udało mi się ugotować. Polecam!

Składniki

-1 cebula
-2 pory 
-4 łodygi selera naciowego
-1 łyżka mąki pszennej
-1,5 l bulionu rybnego lub warzywnego
-3 duże ziemniaki
-250 ml śmietanki

-100 ml białego wina
-250 g wągoli (ang. clams) lub zwykłych małż 

-250-300 g białej ryby (np dorsza)
-3 gałązki tymianku (lub suszony)
-pieprz, sól do smaku
-1 łyżka masła

-sok z cytryny

Przygotowanie


Do rozgrzanego garnka wrzucić masło, do tego drobno posiekaną cebulę, pora, łodygi selera naciowego oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Kiedy warzywa będą juz miękkie, dodać mąkę. Następnie wlać bulion. Po 20 minutach dodać pokrojoną rybę w kostkę, po kolejnych 10 minutach dodać śmietankę,wino i mięso z małż. Na koniec dodać świeży posiekany tymianek bądź suszony, pieprz, sól i sok z cytryny do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 


*przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya, lekko zmodyfikowany




1 komentarz: