poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kiszone cytryny


Wyczytałam ostatnio że kiszone cytryny to marokański specjał który nadaje daniom charakterystyczny świeży smak. Postanowiłam więc wykorzystać dzisiejszy wolny dzień i zamarynować takie cytryny by móc z nimi kiedyś poeksperymentować.Marokańczycy ponoć najczęściej dodają je do tajinów, gulaszy, ryżu, ryb, kurczaka czy sosów sałatkowych. Już nie mogę się doczekać kiedy je wykorzystam!

Składniki:

10 cytryn
200g soli morskiej gruboziarnistej
2 świeże listki laurowe
7 ziaren czarnego pieprzu
2 laski cynamonu
łyżka ziaren kolendry

Przygotowanie:
Na początku wyparzamy słoiki wlewając do nich gorącą wodę. Wyciskamy sok z 5 cytryn do dzbanka. Nacinamy każdą z pozostałych cytryn na krzyż od góry na 3/4 głębokości. Do każdej cytryny wsypujemy łyżeczkę soli morskiej. W słoiku układamy cytryny warstwami, resztę soli, listki laurowe, ziarna pieprzu, kolendrę i laski cynamonu. Całość zalewamy wyciśniętym sokiem z cytryn i dopełniamy gorącą wodą, tak aby słoik był pełny. Przykrywamy i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na około miesiąc. Wstrząsamy co kilka dni aby rozprowadzić sól.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz