poniedziałek, 13 lutego 2012

Rainbow sushi


Moja ostatnia fascynacja tęczowymi kolorami, poza zmianą koloru włosów na niebieski, ujawniła się również w kuchni.

Składniki:

-ryż do sushi 500g
-7 łyżek octu ryżowego
-1 łyżka sosu sojowego
-do 3 łyżek cukru
-6 liści nori do sushi
-2 dojrzałe awokado
-ogórek świeży
-paluszki krabowe
-surowa marchewka pokrojona w cienkie paski
-wędzony łosoś
-tuńczyk surowy
-pasta wasabi
-marynowany imbir

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na godzinę przed przygotowaniem sushi. Należy go dokładnie wypłukać, a następnie zalać wodą (sklanka ryżu na 1,2 szklanki wody). Gotujemy aż woda zacznie wrzeć i zostawiamy go na mniejszym ogniu na 10 min pod przykryciem. Ugotowany ryż odstawiamy na 10-15 min pod przykrywką. Potem zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż całkowicie ostygnie, wtedy dodajemy ocet ryżowy wymieszany z sosem sojowym i cukrem. Dokładnie mieszamy ryż. Kładziemy listek nori na macie bambusowej wyłożonej folią spożywczą. Układamy na nim ryż i przewracamy a drugą stronę. Na środku (po drugiej stronie) nakładamy pokrojone w cienkie paski paluszki krabowe, awokado, ogórka i marchewkę(lub inne składniki wg. upodobań) i zwijamy w rulonik za pomocą maty, jednocześnie odklejając folię ze spodu. Za pomocą folii formujemy z naszego rulonu jakby poprzeczny sześcian, a następnie nakładamy na niego, na
zmianę cienkie plasterki łososia-awokado-tuńczyka-awokado-łososia-awokado-tuńczyka i ugniatamy za pomocą folii. Na koniec kroimy w poprzek na małe kawałki.

Trochę to skomlikowane by dokładnie opisać, dlatego najłatwiej będzie załączę linka z instrukcją: http://www.youtube.com/watch?v=md02KeSokSk




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz