Składniki:
-80 g masła-150 g gorzkiej czekolady
-100 g brązowego cukru
-2 jajka
-1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego lub innego
-100 g mąki pszennej
-2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy z ekspresu
-50 g białej czekolady, pokruszonej
Przygotowanie:
Rozpuszczamy gorzką czekoladę w rondelku na małym ogniu, dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajka do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier, miksujemy na gładką masę. W oddzielnej misce mieszamy mąkę i kakao. Dodajemy masę z jajkami do suchych składników, miksujemy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy 2 łyżki espresso i miksujemy wszystko na gładką masę. Dorzucamy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Formę do pieczenia w kształcie serduszek smarujemy masłem, wypełniamy czekoladową masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy formę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy serduszka i lekko posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz