sobota, 25 lutego 2012

Crevettes club


Tosty z krewetkami i hummusem wg. mojej ulubionej Julie Andrieu.

Składniki:
-8 kromek chleba tostowego z ziarnami
-1 zielone jabłko
-50g rukoli
-8 łyżek hummusu
-1 łyżka soku z cytryny
-200g ugotowanych i obranych krewetek
-1 łyżka sosu Worcestershire
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Krewetki marynujemy w soku z cytryny i sosie Worcestershire, solimy i pieprzymy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce, mieszamy z hummusem. Podpiekamy tosty, smarujemy hummusem z jabłkiem, nakładamy zamarynowane krewetki, posypujemy rukolą. Kanapki przykrywamy kolejnym tostem i przekrajamy w poprzek tworząc trójkąty.

9 komentarzy:

  1. musze spróbować, koniecznie! a dlugo trzeba marynować krewetki? jakbym jednak robiła dla kogos ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niedługo, wystarczy 5 min ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ahaś (ciecierzyca, pasta sezamowa, czosnek, oliwa, troche jogurtu i sok z cytryny-w skrócie)

    OdpowiedzUsuń
  4. mialam nadzieje ze napiszesz ze mialas gotowy :( kocham hummus nie widzialam go nigdy w sklepie a zrobic samej...... no nie wiem niby malo pracy ale ehh. a tosty pysznie wygladajom

    OdpowiedzUsuń
  5. mozesz uzyc tez gotowy, ostatnio nowosc na polskim rynku za jedyne 9 cos ;) ale tak na prawde to samemu robi sie bardzo szybko i jest lepszy niz ze sklepu http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo dziekuje : ))) chyba bede musiala sprobowac go zrobic w takim razie! i juz nie zasmiecam komentarzy

    OdpowiedzUsuń
  7. o fajne! i coś ciekawego w smaku nie tam te banały nigelli krolowej prostackich przepisow! swoja droga tez polecam hummus domowy, naprawde łatwo zrobić i jakoś tak pyszniej smakuje taki świeży :)Mozna do niego dodać bakłażany grillowane na oliwie i zmienić , nadaje fajne go smaku. Najtrudniej chyba tylko znaleźć pastę sezamową-tahini, jest tylko w delikatesach typu kuchnie smaku , bio sklepach i może w almie albo bomi.

    OdpowiedzUsuń
  8. *zmielić, tzn miksować ;p

    OdpowiedzUsuń