wtorek, 20 grudnia 2011

Gnocci szpinakowo-pistacjowe

Zdjęcie może nie jest standardowe, jeśli chodzi o garnek stojący na podłodze, w tego względu iż we Francji gotowałam w nieco utrudnionych warunkach (zamiast płyty elektrycznej, butla gazowa).

Składniki:
- 1 opakowanie gnocci
- szpinak świeży lub mrożony ok 200g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- ser roquefort 100g
- 150g posiekanych pistacji
- szklanka białego wina wytrawnego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- suszone pomidory pokrojone w paski (na zdjęciu niestety ich zabrakło)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie, dodajemy szpinak i tymianek. Gnocci zalewamy wrzątkiem na ok 2min, a następnie odcedzamy i wrzucamy na patelnie mieszając ze szpinakiem. Dorzucamy roquefort, suszone pomidory, pistacje mieszamy dodając śmietanę, a następnie wino. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy dotąd aż gnocci będą dość miekkie, powiedzmy al dente.

1 komentarz: