wtorek, 12 marca 2013

Tatar z łososia


Tartare de saumon, jedna z moich ulubionych przystawek:

Składniki:
-łosoś surowy, pozbawiony ości i skóry, ok 300g
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka musztardy Dijon
-kapary
-ogórek kiszony drobno posiekany
-szalotka drobno posiekana
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz
-świeży koperek


Przygotowanie:
Mięso z łososia kroimy w małe kostki. Wrzucamy je do miski i łączymy z oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Wstawiamy tatar do lodówki na przynajmniej 20 min. Za pomocą okrągłej foremki bez dna, formujemy niewielki stożek z tatara. Wkładamy do foremki, ustawionej na środku talerza, mięso z łososia które wygładzamy i dociskamy u góry mokrą łyżką. Powoli unosimy foremkę do góry. Na koniec skrapiamy nasz tarar odrobiną oliwy, podajemy z ćwiartką cytryny i ciepłą grzanką wiejskiego chleba. Z wierzchu możemy posypać świeżymi ziołami.




2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie ja całkiem niedawno także jadłem tatara z łososia i ogólnie jestem wielkim zwolennikiem jeśli chodzi o wszelkie dania rybne. Od niedawna zajadam się także grzankami z łosiem z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-chleba-razowego-z-wedzonym-lososiem-mowi-i-pasta-z-pistacji-z-trukawkami/ i muszę przyznać, że jest to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń