środa, 30 października 2013

Trufle czekoladowe z Cointreau


Stary przepis tylko zmodyfikowany i zdjęcia nowe. Poprzednio robiłam trufle z szampanem , ostatnio zaszalałam dodając skórkę z pomarańczy i Cointreau. Smacznego!
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady min.70% kakao (im więcej, tym lepiej)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki Cointreau lub Grand Marnier
- skórka starta z jednej pomarańczy

Przygotownie:
Rozpuszczamy całą czekolade w rondelku na małym ogniu. Gdy trochę ostygnie dodajemy miód, skórkę pomarańczową, śmietankę, wlewamy stopniowo Cointreau, cały czas mieszając. Odstawiamy garnek do wystygnięcia. Następnie, wstawiamy naczynie do lodówki na ok 1 godz. Gdy masa czekoladowa będzie twarda lecz nadal elastyczna, ręcznie formujemy kuleczki. Podajemy z kieliszkiem szampana i mamy deser na bogato!




1 komentarz:

  1. Wyglądają przepięknie, takie na jeden ale jaki pyszny kęs!

    Do zrobieli trufli zabierałam się już kilka razy, ale nie udało mi się nigdy dojść do etapu robienia kuleczek... masa została zawsze pożarta;)

    OdpowiedzUsuń