sobota, 13 kwietnia 2013

Bliny z łososiem i kawiorem


Bliny z łososiem, co prawda były na sylwestra więc już jakiś czas temu :p Tak wyszło, że dopiero teraz znalazłam czas aby dodać przepis. Co ciekawe były z kawiorem prosto z Moskwy, który przywiozła mi kochana Misia!

Składniki (8 porcji) :
- 115g mąki gryczanej
- 115g mąki pszennej
- 15g drożdży
-1 łyżeczka soli
- 400ml letniego mleka
- 2 jajka
- łyżka masła klarowanego
- kwaśna śmietana, łosoś wędzony i kawior, jako dodatki

Przygotowanie:
Oba gatunki maki przesiać do miski. Dodać drożdże, mleko, jajko oraz żółtko, sól oraz sklarowane masło i wyrobić na jednolitą masę. Następnie przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
W misce ubić pianę z białka, po czym dodać ją do ciasta. Posmarować patelnię teflonową lub żeliwną do naleśników olejem za pomocą ręcznika papierowego i postawić na średnim ogniu. Gdy patelnie się rozgrzeje nakładać porcje na bliny za pomocą łyżki. Po jakimś czasie, gdy na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracamy bliny na drugą stronę i smażymy aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Bliny podajemy na ciepło, ze śmietaną, wędzonym łososiem, kawiorem, skrapiamy cytryną.


1 komentarz:

  1. tak to już bywa, że część przepisów czeka w naszych schowkach niezwykle długo zanim trafią na bloga. A co do kulinarnych upominków, nie ma chyba nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń