poniedziałek, 1 lipca 2013

Muffiny z rabarbarem

Takie były nasze wczorajsze eksperymenty z muffinami, które może wstyd się przyznać ale robiłam/liśmy pierwszy raz, gdyż zawsze brakowało mi foremek czy tam bałam się że nie urosną. Te wyszły idealnie, tym bardziej że były z rabarbarem. lubie rabarbar.
Składniki:
-250g cukru brązowego
-80 ml oleju słonecznikowego
-1 jajko
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-250ml maślanki
-200 g rabarbaru
-70g posiekanych orzechów włoskich
-300g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-50g otrębów


do posypania:

-2 łyżki cukru brązowego
-1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
W jednym naczyniu połączyć cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz otręby. Połączyć z płynną masą i wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć wyciętymi kwadratami 12 x12 cm z papieru do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Po wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC aż ciasto w środku nie będzie surowe, wyjąc i odstawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz