środa, 26 czerwca 2013

Polenta z kurkami i serem owczym


Polentę przywieźli mi jakiś już czas temu rodzice z Włoch. Stała u mnie w szafce prawie od roku więc stwierdziłam że najwyższy czas ją wykorzystać i najlepiej połączyć z jakimś sezonowym składnikiem, no i wybrałam kurki. Nie powiem żeby polenta była łatwa w przygotowaniu, przyznaje miałam trochę problemów z wyczuciem odpowiedniej proporcji wody. Najważniejsze żeby z nią nie przesadzić bo będzie się rozpadać. Ciekawym elementem jest również ser owczy, który dostałam w prezencie, ten z kolei przywieziony z Portugalii. Wyszło pycha, naprawdę polecam!

Składniki
200g polenty
1 litr wody
500g oczyszczonych i sparzonych kurek
4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
25g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek liści oregano
2-3 łyżki mąki pszennej
ser owczy typu parmezan
Sól morska i czarny pieprz


Przygotowanie
Na początek przygotowujemy polentę. Wlewamy wodę do rondelka, solimy lekko i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy polentę stopniowo, cały czas mieszając. Mieszamy przez około 5 minut, aż do polenta zgęstnieje i cała woda zostanie wchłonięta. Gdy będzie gotowa i gęsta, zdejmujemy z ognia, doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Za pomocą łopatki, równomiernie rozsmarowujemy na lekko naoliwionej blasze do 2 cm grubości. Pozostawiamy do ostygnięcia i pozostawiamy na 30 minut.

 Na rozgrzanej oliwie smażymy kurki aż się zarumienią. Dodajemy czosnek i masło oraz połowę liści oregano. Dalej smażymy grzyby na dużym ogniu, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i czekamy aż sos się zredukuje, odstawiamy patelnię.
Kroimy polentę w kwadraty wielkości 8-10 cm i oprószamy odrobiną mąki, następnie smażymy na patelni grillowej na oliwie. Plastry polenty smażymy 2 -3 minut z każdej strony, aż lekko złapią kolor .
Przekładamy grillowaną polentę na ciepłe talerze i polewamy smażonymi kurkami. Posypujemy wiórkami sera i pozostałymi liśćmi oregano, podajemy natychmiast.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz