czwartek, 13 czerwca 2013

Tarta ze szpinakiem i łososiem


Składniki:
-ciasto na tartę słone*
-450g szpinaku mrożonego liściastego
-6 szalotek
-2 ząbki czosnku
-150g sera koziego do smarowania
-200 g wędzonego łososia
-świeży tymianek
- 1 jajko
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto na tartę wg przepisu(patrz: na dole strony). Wstawiamy spód tarty w formie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie smażymy drobno posiekaną cebulę na oliwie, aż zmięknie, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Następnie wrzucamy do cebuli rozmrożony szpinak i wszystko mieszamy. Przyprawiamy szczyptą tymianku (może być suszony), solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy aż trochę przestygnie. Dodajemy lekko roztrzepane jajko oraz ser kozi, wszystko dokładnie mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika podpieczony spód na tartę i wykładamy na niego naszą masę szpinakową. Na wierzchu tarty układamy kawałki łososia.  Tartę pieczemy jeszcze 20 min w tej samej temperaturze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz