czwartek, 30 maja 2013

Lasagne ze szparagami i łososiem


Wiosenna lasagne, tym razem inspirowana Jamiem Oliverem.

Składniki:
-700g szparagów
-500g mrożonego groszku
-200g wędzonego łososia
-4 drobno posiekane szalotki
-3 ząbki czosnku
-300 ml śmietany 18%
-100ml białego wina wytrawnego
-1 cytryna
-świeża mięta
-300 ml bulionu warzywnego
-200g serka koziego do smarowania
-2 opakowania serka wiejskiego (2x250g)
-2 opakowania makaronu na lasagne (2x250g)
-parmezan
-kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:
Siekamy szalotki i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Odłamujemy końce szparagów. Kroimy pędy w cienkie plasterki, główki ostawiamy w całości na później. Dorzucamy pokrojone szparagi na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę bulionu, mieszamy.
Dorzucamy groszek. Mieszamy, dorzucamy posiekane listki mięty. Dodajemy śmietanę, serek wiejski, ser kozi i startą skórkę z cytryny.
Warzywa zalewamy resztą bulionu, doprowadzamy do wrzenia aż sos osiągnie kremową konsystencję, dodajemy odrobinę białego wina, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przekładamy do brytfanki ćwierć masy warzywnej, pokrywając dno i układamy na niej rozdrobnione płaty łososia. Przykrywamy warstwą płatów lasagne i posypujemy ją startym parmezanem. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, jako ostatnie kładąc płaty lasagne.
Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy drugim serkiem wiejskim i serem kozim. Główki szparagów podsmażamy przez chwilę na patelni, wykładamy na lasagne. Posypujemy tymiankiem i sporą ilością parmezanu, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni do momentu aż wierzch ładnie się zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz