poniedziałek, 6 maja 2013

Mughlai chicken/ Kurczak curry


Do zrobienia curry z kurczakiem skłoniły mnie zalegające w mojej szafce, przyprawy z Indii. Robiłam już curry z rybą i owocami morza ale z kurczakiem to mój debiut. Wyszło bardzo smaczne. Przepis inspirowany Nigella "Feast".

Składniki:
-2 cm korzenia świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-2 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka kolendry mielonej
-1/2 łyżeczki suszonego chili
-4 łyżki zmielonych migdałów
-125 ml wody
-5 strąków kardamonu
-1 laska cynamonu
-2 liście laurowe
-4 goździki
-trawa cytrynowa
-4 łyżki oliwy lub masła klarowanego
-700g piersi z kurczaka
-2 cebule
-250 ml jogurtu greckiego
-250 ml bulionu z kurczaka
-125 ml śmietanki kremówki
-100g rodzynek
-1 łyżeczka garam masala
-łyżka cukru
-1 łyżeczka soli
-łyżka soku z cytryny i starta skórka
-75g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Imbir, czosnek, kumin, kolendrę i chili wrzucamy do miksera i blendujemy na pastę. Dodajemy zmielone migdały oraz wodę, miksujemy ponownie.
Kurczaka kroimy na niewielkie części. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy mięso z dwóch stron na złoty kolor.Przekładamy kurczaka do miski i odstawiamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej,dodajemy przyprawy: kardamon, cynamon, liście laurowe, trawę cytrynową oraz goździki. Gdy olej będzie już rozgrzany i przyprawy zaczną wydzielać aromat dodajemy cebulę i smażymy ją aż się lekko zarumieni. Dodajemy naszą pastę, mieszamy i gotujemy chwilę aż wszystko nabierze koloru. Następnie dodajemy bulion, śmietankę, jogurt, rodzynki, skórkę z cytryny i sok, wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy kurczaka solą, cukrem, obtaczamy go w garam masala i wrzucamy na patelnię z sosem. Kurczaka dusimy jeszcze przez 20-30 minut aż będzie miękki. Na koniec posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem np jaśminowym i warzywami wg uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz