poniedziałek, 24 czerwca 2013

Naleśniki z serem i truskawkami


Po prostu naleśniki, tym razem bez szaleństw i flambirowania. Dobry pomysł na wykorzystanie truskawek, które zalegają nam w lodówce.

Składniki
Naleśniki
-3 jajka
-szklanka mąki
-szklanka mleka
-2 łyżki cukru

-szczypta soli-masło klarowane (3-4 łyżki)


Nadzienie
-ser twarogowy (na sernik)
-cukier puder
-1 opakowanie cukru waniliowego
-rodzynki 
-śliwki suszone
-skórka pomarańczowa


Sos truskawkowy
-truskawki
-cukier

Przygotowanie

Jajka z cukrem roztrzepać, dodać mleko. Gdy składniki się połączą powili dodawać mąkę, dobrze wymieszać. Gdy ciasto będzie jednolite, odrobinę klarowanego masła i wymieszać. Rozgrzaną patelnię posmarować za pomocą ręcznika papierowego olejem lub masłem klarowanym. Ciasto wylewać cienką warstwą na patelnię. 
Ser rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać rodzynki, pokrojone śliwki suszone oraz skórkę pomarańczową (pokrojone truskawki-opcjonalnie)
Truskawki zagotować w rondelku, dodać cukier i zmiksować. Naleśniki posmarować serem złożyć w trójkąt. Polać sosem truskawkowym. 


2 komentarze:

  1. Naleśniki prezentują się bardzo apetycznie i z pewnością nie omieszkam wypróbować powyższego przepisu :). W domu robię najczęściej naleśniki na śniadanie. Przyrządzam je wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki któremu zawsze mi wychodzą. Do przygotowania idealnych naleśników najlepiej używać specjalnej patelni z grubym dnem. Taka patelnia lepiej rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje.

    OdpowiedzUsuń