niedziela, 17 listopada 2013

Salade Niçoise



Czyli klasyczna sałatka nicejska, po prostu.

Składniki
-2 puszki tuńczyka w kawałkach dobrej jakości w sosie własnym
-250g fasolki szparagowej zielonej (najlepiej cienkiej typu francuskiego)
-2 małe główki sałaty np liść dębu lub innej wg uznania
-4 duże jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
-5 ugotowanych młodych ziemniaków
-50g odsączonych anchois
-50g czarnych oliwek
-2 pomidory pokrojone w ćwiartki
-garść podartych liści bazylii
-sos vinaigrette czosnkowy
-oliwa
-sól, pieprz
-bagietka francuska do podania

Przygotowanie

Pomieszać liście sałaty z odrobiną winegretu i bazylii, ułożyć na talerzu. Osobno zmieszać i doprawić z winegretem pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową. Wyłożyć na talerz. Posypać oliwkami, a na wierzchu ułożyć jajka oraz anchois.



1 komentarz: