czwartek, 6 lutego 2014

Honey Chocolate Cake

Przepis na ten tort odkryłam chyba z 6 lat temu, kiedy dostałam bodajże na urodziny pierwsza prawdziwą książkę kucharską, która tak mnie zafascynowała - Nigella "Feast" w oryginale. Robiłam już to ciasto wcześniej 2 razy, tym razem wprowadziłam innowację w postaci przekładania go kremem z mascarpone. Jednym słowem z przepisu na ciasto zrobiłam tort. Pszczółki i ich lepienie jest super, ciasto pyszne lecz opór słodkie!

Składniki

ciasto:
-100g gorzkiej czekolady
-275g cukru brązowego
-225g miękkiego masła
-125ml miodu płynnego
-2 jajka
-200g mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka kakao
-250ml wrzątku

polewa:
-60 ml wody
-125 ml miodu
-175 czekolady gorzkiej
-75g cukru pudru

krem:
-500g mascarpone
-200ml śmietanki kremówki
-1 łyżka Cointreau
-skórka starta z pomarańczy
-paczka cukru waniliowego

- sok pomarańczowy i cointreau do nasączenia ciasta

pszczółki:
-30g żółtego marcepanu
-16 płatków migdałowych

Przygotowanie

Ubijamy cukier razem z masłem. Dodajemy miód, a następnie jajko z jedną łyżką mąki, miksujemy, potem dodajemy drugie jajko z kolejną łyżką mąki, mieszamy. Wlewamy roztopioną czekoladę, resztę mąki, sodę, kakao, a na koniec wodę. Wszystko mieszamy na gładką masę i wlewamy do tortownicy (1 o średnicy 22 cm, jeśli chcemy zrobić piętrowe ciasto podwajamy ilość składników i pieczemy w większej ilości form i wielkości wg uznania). Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy po 45min i jeśli ciasto jest za ciemne, przykrywamy je folią aluminiową sprawdzając, co 15min.
Odstawiamy ciasto do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier waniliowy. W osobnej misce mieszamy mascarpone z 3 łyżkami mleka, cointreau i skórką z pomarańczy, łączymy delikatnie z ubita śmietaną.
Upieczone ciasto przekrawamy na pół, nasączamy Cointreau z sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem (jeśli mamy więcej warstw z każdą postępujemy tak samo), przykrywamy drugą warstwą.
Aby przygotować polewę gotujemy wodę i miód, zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę, mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy cukier i  mieszamy, aż będzie gładkie.Wylewamy polewę na chłodne ciasto. Polewamy je ok. 1 godziny przed podaniem. Zostawiamy odrobinę polewy na zrobienie pasków na pszczółkach.
Dzielimy marcepan na 8 równych kawałków i formujemy pszczółki.
Drewnianym patyczkiem malujemy oczy i paski, po bokach wkładamy 2 płatki migdałowe.






2 komentarze:

  1. Prześliczny tort :) Pszczółki urocze!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail
    Zapraszam do kontaktu na:kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń